Norges fineste utegang?

av Ina Dramstad

20161005_102313 (5)_edited120161005_102241_edited (2)

På slutten av sommeren kom to nye hester til Engene Gård. Lipton og Helios hadde reist helt fra sør-Sverige, og var nokså slitne da de kom fram. Dagen etter fikk jeg hilse på dem, og du verden for noen hyggelige hester. Isabel ble forelsket med en gang, og det ble Ylva også, selv om hun bare fikk flørte gjennom gjerdet.

Det ble stor lykke den dagen vi slapp Ylva og Tass ut sammen med resten av hestene.

20161005_130207 (3)

Lilletass har levd det gode liv nå, for han går nemlig under den nederste strømtråden så lett som en plett. Mens de andre går på begrensede områder, har Tass vandret ut og inn av gjerdene som han vil. Noen ganger har han bare vandret sammen med de andre på utsiden av gjerdet. Han har også tatt seg litt lengre turer på egen hånd, og nytt naturens og hagenes gode gaver. Innimellom har det fristet med sosial kontakt, og da er det bare å smette under gjerdet, og bli hos de andre helt til de blir irriterende eller sjefete.

 

20161214_132241 (1).2

I oktober fikk Endelig Christel medhold i veisaken hun har stridt med i mange år, om en vei som delte eiendommen i to. Da var det moro å sette i gang med å lage den utedriften hun har drømt om. Vi satte opp gjerder med løype rundt begge jordene og tvers over veien som tidligere hadde skilt disse. Ved hvert av  jordene ble det lagt elvegrus (60-90 mm) over en strekning på 20 meter,  men ved det gamle jordet ble det gjort en liten  vri. Her ble det først gravd en grop ca en halv meter ned, og lagt duk før steinene ble lagt på. Slik vil dette stykket bli fylt med vann når det er mye nedbør. Dette vil både avlaste jordet, som tidligere stod delvis under vann store deler av året, og det vil i tillegg gi hestene et område å vasse over.

 

 

20161202_104201

Til høyre: Helios står og funderer over livet på det som er igjen av den gamle veien. Den er populær som hvileområde, og strekningen er akkurat passe stor til at det er plass til alle sammen. Til høyre i bildet ligger det jordet som nettopp er tatt i bruk, til venstre er det «gamle» jordet. Begge jordene har nå en fire meter bred vei rundt kanten, som en del av løypesystemet.  Mellom jordene, rett bak hodet til Helios, ser vi den nye dammen med elvegrus i bunnen. Nå som den er frosset, gjør den nytte som skøytebane for barna i nabolaget. Vi har ikke tatt med den i løypesystemet enda, siden området hvor veien er fjernet må såes før vi vil slippe hestene der.

20161202_104608 (3)

 

20161202_104753 (3)Over: Isabell trasker over elvegrusen. Under: Lipton har nettopp gått over, og venter tålmodig på den andre siden, klar for å gå veien langs det nye jordet.

20161202_104749_edited (2)


Gullkrone Glase, slutten på luksuslivet for Lilletass

I november kjøpte jeg meg en hingst av rasen nordlandshest/lyngshest. Siden han er hingst, og det er to hopper i flokken her, måtte jeg finne et annet sted å ha han. Jeg fikk sette han i utegangen til geitene, og lot han få Lilletass som selskap.

20161205_132847

Etter en stund, da begge ponniene hadde slått seg til ro med sitt nye liv, begynte jeg å slippe Tass inn til de store et par ganger i uka. De har det veldig fint inne hos geitene, men jeg var litt misunnelig på alle de forskjellige underlagene inne hos de store hestene. Dessuten blir det mye mindre bevegelse når han ikke kan vandre på egen hånd. Når han kommer på besøk, er det så stor stas, at de aktiviserer hverandre på en helt annen måte enn de som bor sammen gjør.

20161227_121314-1

De andre jentene nevnte for meg noen ganger at det hadde vært moro å gjort det samme med Glase, som hingsten heter. Vi tenkte stadig på det, og studerte på løsninger for å holde han unna hoppene på en trygg måte. Vi fikk liksom ikke somla oss til det, før hovtrimmeren kom og sa det samme. Så på den siste dagen i året slo vi oss sammen og stengte hoppene inne på det «gamle» jordet, mens alle guttene fikk være på resten av området.

20161231_130209

Det ble en dag med masse mosjon, kanskje litt i meste laget for Helios og Lilletass. Lipton og Glase derimot, så ut til å kunne holde på lenge etter at vi satte dem tilbake på hver deres plass.

20161231_130922 (2).1

Inneområder er også nødvendig

Inne i lé-teltet har vi lagt gummimatter, både for at det er godt som underlag, og fordi det er lett å møkke i.

20161202_093751_edited2

20170115_152611 (2)

I den andre enden av skogen, over stokk og stein og ulendt terreng, ligger en stall, hvor de kan drikke fra en Thermobar, og slikke i seg mineraler og salt. Slik får hestene stadig gått litt i bakker og trent balansen sin.

20161012_140753 (2)_edited_edited