Vår hos Lilletass og flokken hans

av Ina Dramstad20170423_162147 (2)

20170519_162257 (2)Jordet som Glase og Lipton har brukt når de er sammen, ble gjort til luftegård. Slik ble det en daglig ting at de var sammen her. Da våren kom for fullt, fikk Glase beholde det som beite, så alle var sammen hele tiden, unntatt når de store ville ned til stallen for å drikke. Jordet hans ligger midt i track-systemet som de store hestene går på.  Lipton er fremdeles hos Glase like ofte som før. 

Siden gjerdet mellom track-systemet og jordet er strømtråder, og ikke sauenetting som hos geitene, har Lilletass fri adgang overalt. Han har ingen formening om at strømtråd betyr noe som helst, annet enn at man må ta fart når man skal under. For Glase betyr dette at han får mye besøk av Lilletass.

20170410_183748_edited (2)

 

Allikevel er det Lipton, den røde gentleman, og Isabel, frieseren, som er dem Lilletass helst vil være sammen med. Men noen ganger glemmer de at Tass ikke har samme forutsetningene som dem når det gjelder styrke, størrelse og fart. Da finner han Helios, som alle er redde for, og gjemmer seg bak han. Det gjør han også når de spiser høy og halm, for i matfatet er verken Lipton eller Isabel opptatt av om du er venn eller fiende, bare du holder deg vekk!

20170217_133329

 

 

 

 

                                                                                                                                                         På bildet ser vi standard spisemønster, med Ylva og Lipton i bakgrunnen, og Tass trygt på andre siden av Helios. 

20170409_171135

 

Selv om vi er glade i å ri, så går vi ofte bare tur med hestene. Bildet er av Christel med Ylva, Isabel og Lilletass på en hyggelig skogtur i april. Lilletass får selv bestemme om han er med på tur, og går alltid løs. Som regel velger han å bli med, selv om vi som oftest er ute mer enn halvannen time. Det setter jeg stor pris på, for han har ikke alltid hatt kropp til å gjennomføre den slags uten boots på beina. Nå er han fullstendig ledig, rask og uberørt av alle slags utfordringer.

     20170706_214357.1 (3)                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Da varmen kom, merket vi at høyet med H5-kvalitet var nok til å gi de mest nøysomme hestene fettdepoter sammen med det som vokste av gress på løypa. Vi snakket litt sammen, og fant ut at vi ville ikke nekte dem det lille som var av gress her. Det finnes jo tross alt mye mer i vårgress enn bare sukker. Samtidig kunne vi ikke tilby både gress og høy, de ble jo feite. Hva med å bare kutte ut høy, og la dem leve på det de fant i løypa? Vel vi merket fort at det ga stress, og det er jo heller ikke så bra. Så vi gikk til innkjøp av halm fra bygg, selv om det ikke fantes analyse. Vi vurderte å sende inn selv, men landet på avgjørelsen om å bare prøve.

Det ble super vellykket.20170707_124505.1 (1) De nøysomme fikk akkurat det de trengte, mens de to andre blir sluppet på områder med mer beite noen timer hver kveld/ natt. På bildet ser vi dem slappe av i halmen, som er like god til strø som fôr. Vi har ikke spredd den utover, det sørger de for helt selv.

Dessverre måtte Helios kaste inn håndkleet i juni. Han hadde vært svak lenge, og levde egentlig på overtid. Allikevel var det forferdelig trist. Ylva mistet en kompis, Lilletass sin beskytter, og eierne mistet sin edelsten. Han var et herlig individ, som på tross av sine harde sider, viste seg fantastisk myk og sensitiv på andre områder.

Under 1: Helios våker over Ylva som slapper av på ridebanen. Under 2: Helios, Ylva Og Lilletass vil heller spise middagen til Lipton og Glase fra trillebår, enn fra høyballen de nettopp har fått. Den samme høyballen som jeg har hentet dette fra!

20170429_183931.2

20170512_122339.1

Bare noen dager etter at Helios hadde forlatt oss, fikk Christel greie på at broren til Ylva var til salgs. Han hadde bodd her før, og både folk og dyr her har et sterkt bånd til han. Ulvegutt ble kjøpt, og nå er hestene i gang med å sette inn de nye reglene for den nye flokken. Under er Isabel og Tass på veg bort til Ulvegutt den første dagen han var her.

 

2017-07-11 (21)1

Under: Nærbilde av Ulvegutt.

2017-07-11 (32)

Lilletass bruker alle områder på gården, også der hvor ingen andre hester får gå.

20170625_215853

Lipton og Glase.

20170625_181428

Lipton og Lilletass.

2017-03-20 (2)