Reduksjon av sukkerinnhold i grovfor ved bløtlegging i vann

Skrevet av Rolf Fries

 

Noen hester tåler ikke den karbohydratmengen som naturlig er i grovforet,  For eksempel hester med insulinresistens blir lett forfangne av grovfor med høyt innhold av karbohydrat. Endel av karbohydratet i foret er løslig i vann og kan dermed reduseres ved bløtlegging. Det er ønskelig å komme ned mot 10% vannløselig karbohydrat i grovforet.

Det er gjort noe undersøkelser av dette. Nedenfor vises resultatene fra en av dem.

I denne undersøkelsen er endel høyprøver lagt i vann av forskjellig temperatur i 16 timer. Vannløselig karbohydrat i prøvene lå mellom 15,4 og 21,6% før vasking.

Først vises verdiene for den samlede mengde vannløselig karbohydrat (WSC). Så vises noen av enkeltkomponentene som utgjør den vannløselige delen av karbohydratene.

Tallene vise hvor mye reduksjonen er i %.

8 grd vann 16 grd vann varmt vann Omrørt og renset i 16 grd vann
WSC (Vannløselig karbohydrat) 28 46 44 49
Fructan 16 37 33 39
Sucrose 55 86 82 91
Glucose 60 85 75 75
Fructose 41 52 46 54

 

Som eksempel viser tabellen at Sucrose (vanlig sukker) delen av karbohydratene er redusert med 86 % ved at høyet har ligget 16 timer i 16 graders vann.

Det er altså mulig å oppnå ganske store reduksjoner ved bløtlegging av grovforet.

Dette innholdet er forbeholdt registrerte brukere og medlemmer. Det er gratis å registrere seg som bruker av hjemmesiden. Registrerte brukere kan bli medlem ved å betale kontingent. Hvis du er bruker eller medlem, logg deg inn.

Innlogging for eksisterende brukere
   
New User Registration
*Påkrevede felt

for et sunt og godt hesteliv