Skrevet av Rolf Fries
Noen hester tåler ikke den karbohydratmengen som naturlig er i grovforet, For eksempel hester med insulinresistens blir lett forfangne av grovfor med høyt innhold av karbohydrat. Endel av karbohydratet i foret er løslig i vann og kan dermed reduseres ved bløtlegging. Det er ønskelig å komme ned mot 10% vannløselig karbohydrat i grovforet.
Det er gjort noe undersøkelser av dette. Nedenfor vises resultatene fra en av dem.
I denne undersøkelsen er endel høyprøver lagt i vann av forskjellig temperatur i 16 timer. Vannløselig karbohydrat i prøvene lå mellom 15,4 og 21,6% før vasking.
Først vises verdiene for den samlede mengde vannløselig karbohydrat (WSC). Så vises noen av enkeltkomponentene som utgjør den vannløselige delen av karbohydratene.
Tallene vise hvor mye reduksjonen er i %.
8 grd vann | 16 grd vann | varmt vann | Omrørt og renset i 16 grd vann | |
WSC (Vannløselig karbohydrat) | 28 | 46 | 44 | 49 |
Fructan | 16 | 37 | 33 | 39 |
Sucrose | 55 | 86 | 82 | 91 |
Glucose | 60 | 85 | 75 | 75 |
Fructose | 41 | 52 | 46 | 54 |
Som eksempel viser tabellen at Sucrose (vanlig sukker) delen av karbohydratene er redusert med 86 % ved at høyet har ligget 16 timer i 16 graders vann.
Det er altså mulig å oppnå ganske store reduksjoner ved bløtlegging av grovforet.
Dette innholdet er forbeholdt registrerte brukere og medlemmer. Det er gratis å registrere seg som bruker av hjemmesiden. Registrerte brukere kan bli medlem ved å betale kontingent. Hvis du er bruker eller medlem, logg deg inn.