Halvautomatisk port

Halvautomatisk port a la Solbakken gård.

Vi har laget oss en port som kan stenges og så åpnes via en timer slik at man ikke må være tilstede for å åpne den selv. Denne bruker vi for å lukke og åpne området inn til der foret er. Man kan f.eks bruke det til å gjerde inn et område for middagsmåltid der timeren settes på når man drar til jobb og åpner seg underveis.. Man må ha noe elektriker hjelp dersom kontakten man bruer er utendørs og peiling på å jobbe med strøm for å få dette til på en sikker måte. Pris er litt avhengig av hva slags komponenter man bruker, vår løsning har ganske dyre deler.

Feed X har timerporter som ikke går på strøm, dem finner du her.

 

Slik har vi laget vår løsning.

Vi har benyttet en ganske dyr timer og en vanntett boks (her er lokket tatt av for å ta bilde). For å montere dette trenger man en elektriker. Inni boksen ligger det en strømforskyning fra en bærbar PC. Med en litt sterkere strømforskyning kan man ha flere porter på samme timer så det blir neste steg i vår løsning.

Port-bilde 1.jpg

 

På stolpen der porten skal lukkes har vi montert en magnetspole fra en dørholdemagnet (en elektromagnet). Denne har fått litt juling av hestene (de har kommet borti den ved lek etc.)så vi satte opp to påler og planke mellom slik at magnetspolen ikke stikker utenfor resten av gjerdet. Ledningen er gravd ned fra boksen på veggen i bakgrunnen der.

 

Port-bilde-3.jpg

På stolpen på andre siden har vi hengt opp en flexigate som vi har modifisert. Vi har byttet ut tauet i flexigaten til en tynnere tråd enn det de har originalt. Grunnen til det er at den tykke tråden fryser og blir stiv om den blir våt i regn/sludd og det plutselig blir minus grader. Da hender det at flexigaten ikke greier å trekke inn igjen tråden. Med den tynne tråden er det mindre vann som ligger på den og den blir ikke så stiv om den skulle fryse fra våt tilstand.

 

Port-bilde-4

Vi har byttet ut det originale håndtaket på flexigaten med et vanlig grindhåndtak. Dette grindhåndtaket har vi tatt ut fjæret fra og tråden fra flexigaten er festet i materiale som ikke er strømførende i selve håndtaket. Vi har her brukt en jordkabel for strømgjerde. Den tåler 10.000 vot slik at strømmen ikke går gjennom isolasjonen i kabelen. Ytterst på håndtaket har vi festet metallplata som skal henge sammen med elektromagneten på den andre gjerdestolpen.

Port-bilde 5

 

Her er et forslag til hva du kan bruke for å lage en egen løsning.

1 stk Fleixigate

Port-bilde-6

1 stk strømforsyning 24V eller 19 V strømforsyning til bærbar pc

Port-bilde-7
1 stk koblingsur,timer, eksempel http://www.clasohlson.com/no/b/Elektro/Timere-og-brytere/Koblingsur

Port-bilde-8

 

1 stk dørholdemagnet

Port-bilde-9

 

 

Montasje:

-Monter Flexigaten på portstolpen

-Monter metallplata tilhørende dørholdemagnet på porthåndtaket

-Monter magnetspolen på portstolpen på andre siden av flexigaten. Den skal ha min 18V og maks 24V for å holde porten.

-Koble til magnetspolen med en gummikabel. Tverrsnittet på kabelen (dvs tykkelsen) er avhengig av avstand til strømforsyning. Anbefaler kabelstørlse 2×1,5 mm2.

– Dette kan du gjøre selv da dette er under 50V

Ved utvendig montert stikkontakt:

-Timer og strømforsyningen er ikke vanntett så stikkontakt og strømforsyning må monteres i et tett skap. NB! Montasje av 230V stikkontakt kan bare gjøres av autorisert personell (elektriker)

Ved innvendig montert stikkontakt kan strømforsyning monteres ved stikkontakt. Rommet må regnes som tørt.

-Ved bruk av strømforsyning fra bærbar pc, klipp av pc kontakten og koble til kabel fra magnetspolet.
Fest strømforsyning i skapet.

-Plugg inn timer og strømforsyning. Test porten. Holder magneten dårlig må en snu polaritet på magneten (bytte om ledningene)

– Still inn på tid på timer og lukk porten J

Legg igjen en kommentar

for et sunt og godt hesteliv